Dags för vårt lilla ”chambre” på bottenvåningen

Vi har ju senaste året koncentrerat oss mer och mer på att färdigställa bottenvåningen för att kunna börja bo i huset. Badrummet och köket är ju i full gång så nu var det dags för det lilla chambre (rum) som ligger innanför köket och gränsar mot gården och med stort fönster mot gränden till nya slottet.

Chambre sans plafondRummet på en bild från 2016 när vi bytte bjälklag mot våningen över.

Jag har beskrivit det tidigare och funderat kring det faktum att väggarna på denna (troliga) tillbyggnad av huset, som tidigare kan ha varit ett stall eller möjligen en liten gränd som byggts in, är av betydligt lägre kvalitet än resten.

Tydligast blir detta när man skall restaurera murverket för att få ett lager ”corps d’enduit” som underlag till finputsen, ”enduit de finition”. Ganska stora hål avslöjar sig framförallt i kortväggen mot gården. Denna vägg består av en salig röra av urgammalt murverk och lite betongförstärkningar från 1900-tal och dessutom ett par ordentliga hålrum. Hittar inte heller denna gång någon skatt vilket annars det finns otaliga berättelser om murare som gjort, i våra trakter.

pierres visible marqués.jpgVäggen mot köket med de stenar som skall lämnas synliga, markerade med kryss.

Här precis som i köket väljer vi att göra ett antal stenar framhävda och synliga för att få den riktiga känslan av medeltida murverk och tyngd.

mur pret pour finition aude.jpgRekonstruktionsmurningen skall nu bara torka minst 3 veckor innan slutputsning.

Efter lite riktig konstruktionsmurning med några ordentliga stenar är det dags att jämna till ytan och skapa lite organiska former som det är gott om i detta rum redan.

Fönstret som vi hittade för ett tag sedan i kortväggen skall tas upp och förses med fönsterbåge så snart vi hittat en lämplig sådan på någon loppis. Sannolikt gör vi det öppningsbart och med myggnät så att det kan användas för ventilation när gårdsdörren hålls stängd.

fenetre chambre avantKortväggen innan arbetsstart.

fenetre chambre pendantKortväggen efter betydande rensning av löst bruk.

fenetre chamber apresEn liten suddig kvällsbild med återställd mur färdig att finputsas.

Rummet kommer att vara sovrum till en början och i takt med att vi färdigställer fler rum blir det ett litet vardagsrum.

corp d'enduit Peyriac

Osäker på vilken balja bruk i ordningen detta kan vara sedan starten men fler än hundra är det helt säkert. Just detta bruk är för ”corps d’enduit” med receptet: 1 del kalk (NHL 3,5 eller NHL 2), 3 delar sand 0/5 samt vatten till angenäm styrka och smidighet.

 

2 reaktioner på ”Dags för vårt lilla ”chambre” på bottenvåningen

  1. Pingback: Dörrar, dörrar och åter dörrar… | hus i frankrike

  2. Pingback: Ännu en dag i en murares liv | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s