Enduire – att putsa!

20181019_180742Höst i Stockholms Skärgård

På fredag bär det av till Peyriac igen och idag på båten hem från en underskön höstlig Stockholms skärgård och hustruns 60-årsmiddag var det dags att repetera det vi lärde oss vid en av ”accompagnemang” sessionerna under senaste besöket då murarmästaren från Atout Mur var oss behjälplig en dag.

enduit commencer audeMurarmästaren börjar lektionen!

”Enduire” är ett franskt verb som betyder ”belägga” och i detta fall med en ”enduit de chaux” (kalkbruk) som är en blandning av sand, kalk och vatten. För att vara lite mer noggrann 4 delar sand 0/2 (upp till 2mm kornstorlek) 1 del kalk aerienne (luftkalk) 90 och vatten.

enduit rita cuisineHustrun förkovrar sig!

Underlaget på våra köksväggar bedömdes av vår lärare vara i så gott skick och av bruk som man kunde putsa direkt på, så vi började som alltid men att fukta ytan ordentligt. L’enduit stryks på i ett centimeter tjock lager och slätas ut med mursleven.

Efter en stund bearbetas ytan med en Taloche bois pointure för att få en homogen men levande vacker yta. Färgen på vår enduit kommer av den lokala vackra lätt gula sanden men man kan om man vill, blanda i pigment eller naturligtvis måla den färdiga putsen med kalkfärg eller äggoljetempera.

redskap enduit chaux

Vi gjorde också ett test att putsa fram emot kanten på en av de många inmurade större stenar vi kommer att lämna synliga. Här fann vi att det var viktigt att få putsen att ansluta mot stenen i plan så att den inte kommer att upplevas som insjunken. Stenen rengöres sedan med en blandning av ljummet vatten och 10 % ekologisk vitvinsvinäger.

enduit pierre peyriac

Det kliar verkligen i fingrarna att få komma ned och börja jobba nu och speciellt då men ett jobb som detta som snabbt ger ett så synligt och förhoppningsvis vackert resultat.

enduit pret audeSå skall det bli fast på alla väggar!

 

 

7 reaktioner på ”Enduire – att putsa!

  1. Det är beundransvärd arbete som ni gör!! Är så imponerad. Jag hoppas att jag nån gång kan få se detta underverk. Jag är så imponerad att ni tar reda på det minsta detalj, jag som inte ens kan franska. Jag ska kanske inte förminska mig så , jag har väl andra kvaliter, det ni har är jag glad för. Det lackas ju mot jul, ska ni vara hemma eller?? stort kram/ Sinikka

    Gilla

  2. Pingback: Min första putsade vägg! | hus i frankrike

  3. Pingback: Starten på spiskåpans förvandling från 50-tal till medeltida snitt. | hus i frankrike

  4. Pingback: Synliga stenar och stockar | hus i frankrike

  5. Pingback: Tillbaka på jobbet! | hus i frankrike

  6. Pingback: Ett undertak med 20 ton ovanför sig! | hus i frankrike

  7. Pingback: Mureri och Nostradamus | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s