I väntan på det normala!

lås detalj peyriac

Vad gör man i dessa tider förutom att följa myndigheternas föreskrifter? Planerar för när allt är åter till det normala. För min del innebär det att istället för att mura på huset i Frankrike så blir det att jobba hemifrån i huset på ön i skärgården och använda tiden till lite förkovran och förberedelser.

Väl medveten om att jag är privilegierad som har denna möjlighet är jag tacksam och ödmjuk men har också valt att tro att denna globala kris kommer som andra kriser att ha ett förlopp och vara över om en ganska snar framtid.

Så vid sidan av vanligt kontorsarbete i mitt bolag så blir det lite tid över till små projekt. I min kalender har jag sedan ett halvår haft en notering som ständigt flyttats fram ”renovera låset”.

När vi av vår vän, den amerikanske finsnickaren som renoverar prästgården i Peyriac, fick en antik (1800-tal) dörr till vårt badrum så var den dessutom försedd med ett lås från samma epok. Det har legat i boden här på ön. Så nu var det dags att prya som låssmed.

lås i skärgården

Fördelen med gamla produkter är att de är konstruerade för att hålla och för att kunna repareras.

Med en liten skruv öppnar man detta lås och den enkla men sinnrika konstruktionen blir ganska snabbt uppenbar, även för en amatör. Youtube är ju en ständig källa till kunskap och så även i denna nischade verksamhet, här ett smakprov.

Efter borttagning av alla färglager (med viss försiktighet och skyddsmask, då man har haft en svaghet för blyfärger i Frankrike långa tider).

Samtidigt var det dags att försöka tidsbestämma låset och finna tillverkaren. Till min glädje gick det att rengöra den lilla plattan med låssmedens firmamärke där man nu tydligt kan läsa ”M.D 1er QUALITÉ”.

Mot slutet av rengöringen kom en graverad signatur fram, som jag tyder till Launart eller Saunart, om någon läser bättre eller känner någon som kan gamla lås så hör gärna av er.

NOTERA! Efter snabbt inspel från en läsare kan vi konstatera att det troligen rör sig om en låssmed eller firma som heter M.D LAURENT och kan ha hållit till i södra Frankrike.

Och tack vare inspel från ytterligare en läsare så kan vi också konstatera att det finns identiska lås med olika firmanamn så man kan misstänka en gemensam tillverkare eller maskintillverkare och att man sedan satte sin label på låsen lokalt.  

Min slutsats är att låset är från sent 1800-tal vilket dörren kan tyda på men även jämförelser från nätet.

Avslutningsvis var det dags att göra rent och smörja upp låset som är helt funktionellt och det ryktas att originalnyckeln kan finnas kvar i prästgården men det får vi se i framtiden.

5 reaktioner på ”I väntan på det normala!

  1. Pingback: The devil is in the details! | hus i frankrike

  2. Pingback: Tre små lås | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s