Tre små lås

Vår renovering är en blandning av stort och smått och nu hemma i Stockholms Skärgård passar det bra att ägna några timmar åt renoveringsarbete i det lilla.

Vi har demonterat tre lås till skåpdörrar som skall återanvändas och nu skall de renskrapas och fräschas upp. Vi har gjort ett försök att tidsbestämma dem och dessa så kallade ”verrou targettes” eller regellås är lite svåra att tidsbestämma men jag gissar på tidigt 1900-tal.

Det första av låsen rengjort med varmluftpistol och färdigt att stålullsrengöras.

Det första av låsen som vi nu rengjort är tillverkat av firman V.F. som startades av bröderna Louis och Emile Vachette (Vachette Frères) 1864 i Troyes i trakterna av Paris och finns fortsatt idag och ägs sedan 1997 av svenska ASSA Abloy.

V.F. logo

Märkningen som vi hittar under ett antal lager av färg innehåller förutom bokstäverna V.F. för bolaget också Paris, två korslagda nycklar som var bolagets symbol och ordet deposé som var en tidigare motsvarighet till designpatent i Frankrike.

Låset nästan klart att monteras, bara några repor kvar att fixa.

Arbetet består i att skrapa bort färgen efter att ha mjukat upp den med värmepistol och rengöring med stålull för att få en stålren yta. Låset oljas sedan och blir som nytt. Så nu bara två kvar att fixa till. Den som är intresserad av mer låsrenovering är välkommen att läsa en tidigare episod om renovering av ett större lås.

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!

Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

4 reaktioner på ”Tre små lås

 1. Det blir fint! Jag brukar lägga beslag i stark såplösning ett dygn eller två, sen går det bra att få bort de färgrester som sitter kvar. Men om detta går med lås vet jag inte, kanske förstörs mekanismen. Era lås blir hur som helst fina!

  Gillad av 1 person

 2. Hej!
  Förstår om ni inte har tid att svara på frågor men om någon av er har en stund över och lust att hjälpa mig så undrar jag var jag ska börja läsa/hitta information om att renovera gamla hus. Jag har ett mkt litet byhus i Nissan-lez-enserune som jag gärna vill ta hand om varsamt men min kunskap är nästan noll. Fönstren är mitt första projekt och det känns ok tack vare ”Blått ett fönster” och att jag har kittat fönster förr. Däremot är väggar och golv mer komplicerat och jag behöver mer kunskap.
  Tack för er fina och inspirerande blogg!
  Med vänlig hälsning, Erika
  [image0.jpeg]

  Skickat från min iPhone

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s