Fem år senare!

husDen 30 mars 2020 klockan 14.30 är det fem år sedan våra blickar första gången föll på det som skulle bli vårt hus i Frankrike och en så stor och viktig del i våra liv framöver.

maison rue st martinDet ganska illa medfarna lilla huset vi först tittade på!

Det var då mäklaren, och nu mer vår vän, Solveig först visade oss ett litet hus vi själva letat upp on-line men som var i väldigt dåligt skick. För att sedan säga att – jag har ett hus som precis kommit ut på marknaden och ligger här runt hörnet, vill ni titta på det?

Det ville vi, och ganska direkt kände vi att nu hade vi hittat rätt även om vi försökte hålla oss professionella och tog det slutliga beslutet först ett par dagar senare, hemma i Sverige.

Vårt hus som ju finns i detalj beskrivet i de 335 episoderna hittills i denna blogg. (Prova gärna att söka i fältet här uppe till höger och botanisera bland alla våra erfarenheter under dessa fem år).

Fem år är en lång tid och ibland kan det kännas som inte så mycket hänt speciellt när man med rådande omständigheter inte kunnat komma ned som planerat. Men under de totalt cirka 24 veckor vi varit därnere har det hänt ganska mycket. Stora saker som nytt tak och ny terrass där vi fått hjälp men också de över 1000 arbetstimmar vi själva lagt ned på förts rivning och nu konstruktion och allt med hållbara och historiskt riktiga metoder.

Här följer fyra vinklar från nedervåningen och köket med ”då och nu” bilder för att ge en känsla av vart vi är på väg. Klicka gärna på de markerade orden i bildtexterna för att komma till aktuell episod.

cuisine 2015Första anblicken av eldstaden i köket.

cuisine 2019Köket idag med framtagna murväggar som kalkputsas och eldstaden blir spiskåpa.

salle de bains 2015Dåvarande dörr från hall in till köket.

coin cusinie 2 2019Idag igensatt och ersatt av nytt dörrhål samt väggar framtagna, lagade och putsade.

cuisine 2 2015Köksväggen mot Rue de la ville i originalskick 2015.

cuisine 2 2019Köksväggen idag, framtagen. lagad och kalkputsad samt med originalgolv som återläggs.

porte courtDörren till gården i sorgligt skick.

renovee porte courtSamma dörr omsorgsfullt renoverad.

Det känns naturligtvis konstigt på många sätt i dessa tider när man inte kan komma ned men desto mer att se fram emot när denna kris är över. Jag citerar en av traktens trubadurer från 1100-talet, även om ha skaldade om Aragonien och jag travesterat strofen till att gälla Peyriac-Minervois!

Aldrig har jag varit

borta från Peyriac

utan att vilja skynda dit

                                                                                                                                    Arnaut Daniel, Occitanie under 1100-talets andra hälft

BnF_ms._854_fol._65_-_Arnaut_Daniel_(1)För den som vill lyssna mer på Arnaut, en av traktens alla trubadurer, denne begåvning som var med och skapade den västerländska lyriken lyssna gärna på nedan klipp.

fleur janue printempsAvslutningsvis en vårblomma från hustruns trädgård som gissningsvis ser ut så nu igen.

Dela gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!

9 reaktioner på ”Fem år senare!

 1. Så roligt att se foton före och efter! Så modiga ni var när ni köpte huset, imponerande! Har ni kunnat bo någonstans i huset under renoveringen? Vårt hus är förmodligen lika gammalt som ert, men ”förstört” av förrförre ägaren. Det har renoverats genom åren men var dock beboeligt när vi köpte det för snart 20 år sedan. Lycka till med fortsatta renoveringar!

  Gilla

  • Tack! Nej vi har valt att hyra hus tvärs över gatan hos folk vi lärt känna (i början bodde vi på ett Gite i byn) men räknar med att undervåningen skall kunna bli klar i år lite beroende på hur pågående kris utvecklar sig naturligtvis.
   Vänligen
   JP

   Gilla

 2. Det har ju hänt en hel del under dessa fem år. Funderar på lite var ni bor när ni är nere och jobbar på huset. Var det någon annan som köpte det hus ni först tittade på?
  Hoppas verkligen att ni kan fortsätta arbetet med huset snart.

  Gillad av 1 person

 3. Hej!
  Vi bor i ett hus tvärs över gatan som vi hyr av en vän vi lärt känna. Det hus vi tittade på först verkar inte vara till salu längre men jag är osäker. Som vi vet finns det ju gott om stenhus till salu i trakterna.
  Vänligen
  JP

  Gilla

 4. Pingback: Om Huset | hus i frankrike

 5. JP, det ser bra ut, lycka till med l´accomplissement. Hoppas vi ses på Blidö när våren etablerat sig och
  coronan försvunnit. Jag ser fram mot att muntligen ta del av ert fantastiska projekt!
  Bien amicalement,
  C-H

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s