Under våra fem första år med arbetet att restaurera vårt hus från 1498 har parallellt utforskandet av husets och byns historia blivit viktig för oss.
Vår lilla bys historia är en outtömlig källa att ösa ur. En period som lär ha satt djupa spår är de dryga 450 år som Johanniterorden (Ordre de Saint-Jean de Jérusalem eller Ordre des Hospitaliers) ägde och förvaltade byn.
Riddare vid tiden för ordens övertagande av Peyriac. Bild: www.patrickdallanegra.fr
Efter det albigensiska korståget (1209-1229) mot katarerna samt Tempelherreordens upplösning 1307, donerades Peyriac-Minervois med omgivande ägor på 1330-talet till Johanniterorden. Efter ett par oroliga första decennium med bland annat två belägringar återfick orden ägorna av franske kungen och innevånarna fick återanvända allt timmer från belägringen för att bygga upp de byggnader som bränts ned.
Johanniterorden kom sedan att ha kvar innehavet ända fram till Franska Revolutionen alltså väl över 400 år.
Johanniterorden har en fascinerande historia och är den enda av de medeltida militära ordnarna som överlevt till idag. De kan återfinnas med allt från ambulansverksamhet till sjukhus och är verksamma även i Sverige med Johanniterhjälpen som tillhandahåller HLR utbildningar.
Det åttauddiga korset är den uråldriga symbolen för Johanniterorden och de åtta spetsarna sägs representera de ridderliga dygderna:
-
-
-
-
-
- Heder och ära
- Tapperhet
- Fromhet
- Frikostighet
- Hjälpsamhet mot fattiga och sjuka
- Vördnad för kyrkan
- Dödsförakt
- Trofasthet
-
-
-
-
Välkommen att följa husifrankrike.com på WordPress eller via e-mail!
Dela gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!
Detta var roligt att få veta. Jag är ju väldigt intresserad av historia och att få veta detta om dessa trakter gjorde min påskafton. Tack
GillaGilla
Vad kul, ja att följa husets historia från 1498 (eller möjligen tidigare) har för oss blivit nästan lika viktig som restaureringen. Fortsatt trevlig påsk.
GillaGillad av 1 person
Förstår det när man har ett så gammalt hus som ni. Önskar er detsamma.
GillaGillad av 1 person
Pingback: Vad kan Lund och Peyriac ha gemensamt? | hus i frankrike