I hela Europa firas nu i september Kulturarvsdagar. I Sverige var det i år den 11/9 och i Frankrike nu i helgen den 17-18/9. Glädjande nog är årets tema hållbart kulturarv något man får hoppas blir mer än ett tema och istället en bestående del av detta.

För oss som nu drivit vårt lilla hållbara kulturarvsprojekt sedan hösten 2015 går det sakta men säkert framåt. Vid vårt senaste besök i juli fick sig köksskåpet som vi tidigare renskrapat nu en slutlig yttre restaurering.
Innan jag i detalj visar restaureringen kan jag inte låta bli att dela denna jämförelse av byggnadsår som blev så tydlig för mig när jag tog en av mina nästan dagliga lunchpromenader på Kungliga Djurgården, där jag har mitt kontor. Det blev inte bara tydlig utan fyllde mig med ödmjukhet och stolthet att få vara del av att bevara det mittre objektet till framtiden.

Så till vårt lilla skåp och värt att notera är att detta skåp skapats så sent som i mitten på 1900-talet av en nisch från en äldre dörröppning och med återanvända antika fönster (gissar vi) som överluckor och då nygjorda nederluckor. Detaljerna är otaliga när man vill återställa och bevara också detta sena tillskott i vårt hus nu 524-åriga historia.
Nu till skåpets pånyttfödelse. De renskrapade dörrarna fick två nya glasrutor från Mr Bricolage (tyvärr har de bara modernt floatglas) för att sedan grundas och målas två gånger i vår nya ekbruna kulör av vår ekologiska färg. Se nedan bildserie.
Skåpets innandöme fick en första grov lagning med plâtre de Paris av håligheter och de gamla inplastade maskätna hyllorna åket ut för att senare ersättas med sörmländsk ek.

Den avsågade nederluckan (golvet höjt 12 cm) slipades och fick nya gångjärn Det nedre paret satt så längt med att de försvann när luckan kapades).
Sist men inte minst målades alla luckor och ramar så att skåpet fick sin ekbruna färg i harmoni med våra takbjälkar från 1400-talet.


Kan inte heller i dessa kulturarvsdagar låta bli att drömma om vad som stått i detta köks tidigare hyllor och skåp, när huset var nytt.
Nedan en exposé av medeltida keramik från Historiska Museet i Stockholm som ger en känsla av tidsresa men också inspel till vilken typ av porslin vi skall ha till del, när huset blir klart att användas.
I detta sammanhang känns det rätt att lyfta fram två projekt som kan fungera som häftig inspiration för oss och andra medeltidsrenoverare.
Arkeologer i Tjeckien har upptäckt resterna av ett kök med anor från 1400-talet. Många föremål har hittats i anmärkningsvärt skick, inklusive grytor med intakta lock och köksredskap.
Nordens kanske främsta medeltidsborg Glimmingehus som började byggas 1499 (året efter vårt hus) visar nedan på ett ypperligt sätt upp sitt kök i en fascinerande 3D presentation som ger en känsla för ett riktigt ståndsmässigt kök.

Välkommen att följa oss på WordPress eller via mail!
Dela och gilla gärna inläggen från husifrankrike.com på dina sociala medier!
Roligt detta med att jämföra olika saker från samma århundrade som ens eget hus.
GillaGillad av 1 person
Kul att det uppskattas.
Tack
JP
GillaGilla
Hej och tack för ett nytt spännande avsnitt!
En härlig färgnyans på skåpluckorna, har du någon förebild i huset eller är det ett eget val? Snyggt är det i a f.
Luckorna kan mycket väl vara ett gammalt fönster, men då bör det finnas märken efter någon kraftigare stängningsanordning än bara en skjutregel. Jag funderar också på gångjärnen, som är lika på de nedre, modernare luckorna. Det bör ha suttit äldre gångjärn på de övre luckorna. Har du sett spår av gångjärn av den typen som ni har på de blå fönstren du har skrivit om?
Jag har en skåplucka snarlik dina luckor med profilerade spröjs och oprofilerade raka lodräta lister. Min lucka kommer från ett 1600-talshus som renoverades här i byn, och då åkte den ut! Kan kanske vara intressant med den åldersindikationen.
Bästa hälsningar
Johan Näsström
PS Kan man bifoga bilder till kommentarer?
GillaGillad av 1 person
Bäste Johan!
Tack för intressant och kunnigt inspel. Hustrun och jag valde den bruna för att den harmonierar med takbjälkarnas bruna äggoljetempera vars pigment skapats för oss av http://www.temperamaleriet.se i Stockholm som närmevärde till antik ek.
Jag gör en notering i kalendern att jag skall kolla efter äldre fönsterbeslag och gångjärn när jag åker ner i slutet av oktober.
Mycket spännande!
JP
Tror ej man kan bifoga bilder eller dokument med comments men maila gärna janpeter.bergkvist@sleepwell.nu
GillaGilla