Canal du Midi – ett av 10 världsarv runt knuten!

Inom en radie på 24 mil hittar vi inte mindre än 10 olika världsarv utvalda av UNESCO. I sammanhanget kan noteras att Sverige har totalt 15 världsarv över hela vårt land.

UNESCOVärldsarvsidén bygger på insikten att vårt gemensamma kultur-och naturarv hotas av förstörelse på grund av förfall men också till följd av de snabbt ökande sociala och ekonomiska förändringarna i världen som leder till krig och terror. Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne så värdefullt att det är en angelägenhet för oss alla på jorden, en plats, miljö eller besöksmål som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia.

För att tas upp på listan måste ett minne uppfylla flera kriterier såsom att vara ett mästerverk skapat av människan, arkitektoniskt stilbildande, en miljö med roten i idéer eller religion av universell betydelse eller ett landskap med exceptionella skönhetsvärden eller en hemvist för utrotningshotade djur och flera andra kriterier.

Ett av dessa är Canal du Midi. Denna 36 mil långa vattenväg som förbinder Medelhavet och Atlanten har 328 olika konstrruktioner såsom slussar, broar, tunnlar och akvedukter. Chefsarkitekt var Pierre-Paul Riquet som ledde de 12 000 arbetare som i 14 år uförde bragden att bygga kanalen.

2015-06-29 15.49.48

Kanalen byggdes under Ludvig XIVs regeringstid mellan åren 1667 och 1681 och var en start och accelerator för Frankrikes industriella revolution och invigdes som Canal Royal de Languedoc den 24 maj men döptes sedan om till till Canal du Midi år 1789 av revolutionärerna.

2015-06-29 15.58.37En utmärkt utgångspunkt för att utforska och besegla kanalen är vår grannby Homps och möjligheterna att turista här är många, från att hyra husbåt till dagsutflykter till bra priser.

I väntan på att äntra båten för din kanalfärd kan du bidra till att rädda den världsunika allén av plataner som tyvärr drabbats av sjukdom och måste omplanteras de närmaste åren.

2015-06-29 16.22.40

6 reaktioner på ”Canal du Midi – ett av 10 världsarv runt knuten!

  1. Pingback: En snabbvisit hos Tempelherrarna | husifrankrike

  2. Pingback: På utflykt nästgårds i Haut Vallée de l’Aude | hus i frankrike

  3. Pingback: Vår begynnande tidsresa | hus i frankrike

  4. Pingback: En villa i Bromma eller 56 hus i södra Frankrike? | hus i frankrike

  5. Pingback: Billigt att skaffa sig en fransk dröm nu! | hus i frankrike

  6. Pingback: Låt täckelset falla! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s