Vår begynnande tidsresa

bomärke charpentierSignatur eller monteringsanvisning på takbjälke i ek från sent 1400-tal i vårt hus!

Ett huvudtema för vårt projekt har sedan start varit att med hållbara metoder skapa en plats för en tidsresa på riktigt. En tidsresa med många dimensioner förankrad i södra Frankrikes rika historia under tusentals år men med bas i vårt hus medeltida ursprung.

En detalj bland många som får tanken att  svindla för en husrenoverare i nutid är märkningen på bilden ovan. En märkning som sannolikt utförts av en snickare för över 500 år sedan. Om det var en enkel signatur för att uppbära arvodet eller en monteringsanvisning är osäkert men med tanke på konstruktionens enkelhet talar det mesta för det förra.

I några av de tidigare episoderna har vi besökt såväl ett av de otaliga och magiska katarslotten som påvepalatset i Avignon. Vi har också ofta stannat till vid vår lokala historia i Peyriac och nämnt de historietyngda trakterna som under årens lopp också sett romare, visigoter och tempelherrar och i nyare tid Paul Riquets byggnation av Canal du Midi, franska revolutionen, glada gascognare (bland vilka kan nämnas den svenska kungafamiljens anfader, Jean-Baptiste och förebilden till Dumas musketörer, Comte d’Artagnan).

villa romain peyriacResterna av den romerska villan Gourgouli i Peyriac. Romarna kom till Aude 118 f.Kr.

mosaique romainEn mosaik från villan lär idag finnas på Chateau Comtal i Carcassonne. Photo cred.

Men vad menar vi då lite mer specifikt med tidsresa? Ja tanken är att skapa en äkta medeltida känsla i inredning och material i huset, en känsla som levandegör det fascinerande medeltida arvet och inspirerar till intresse och förkovran i medeltida europeisk historia i hjärtat av där den verkligen utspelade sig.

carcassonne citéVärldsarvet La Cité de Carcassonne det självklara första besöksmålet för en tidsresa!

Hur var då medeltiden och vad är fördomar och vad är sanning?  Ja, kanske var den största skillnaden medellivslängden som (rensad för barnadödlighet) beräknas ha legat runt 40 år jämfört med dagens 80 år i Västeuropa. I denna artikel från medievalists.net kommer dock ett antal av våra fördomar på skam.

Andra betydande skillnader mot idag var naturligtvis tempot i det dagliga livet och den begränsade mängd information man möttes av; kristendomens centrala roll i samhället samt den ständiga otryggheten och risken för krig. Men för de flesta också det begränsade område man rörde sig inom under sin levnad.

Narbonne.jpgNarbonne med sitt Ärkebiskopspalats från 1200-talet!

Inom en radie av en mindre än två timmar finner man ett outsägligt antal historiska platser att besöka som till exempel Narbonne. Spännande är också att historien och dess myter fortsatt har en betydande plats i det dagliga livet.

Kabbala NarbonneLokal artikel om kabbalismens utveckling i Narbonnes judiska kvarter från 500-talet.

Med naturliga material, inredning med tydliga medeltida drag och inte minst det fascinerande faktum att vårt hus byggdes 1498 hoppas vi att det skall vara en perfekt grogrund för att göra en tidsresa på riktigt 500 år bakåt i tiden för oss och de som kommer att vara våra gäster.

ruelle peyriac

I vår lilla by behöver man inte gå mer än runt hörnet för att hela tiden hitta känslan av att vara mitt i en medeltida verklighet. Kanske möter man en riddare i full rustning runt knuten i alla fall om man sluter ögonen och drömmer sig tillbaka.

chevalierRiddare från riddarspel i Carcassonne.

narbonne tuilesRiddare i besvärligare situation på originalklinker från Ärkebiskopspalatset i Narbonne!

 

3 reaktioner på ”Vår begynnande tidsresa

  1. Hi!

    And late congrats!

    It is out on the fields when you turn left at Route de Laure (opposite Rue de l’Oratoire) coming from east. Mr Richardis (le vigneron) knows the place he showed it to me.

    Best regards from a today, rainy Stockholm archipelago (much needed)

    A bientôt (I will be in P-M 14 to 20ish July)

    Gilla

  2. Pingback: Möten med romarna i trakten | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s