Att renovera för framtiden

Om tre veckor bär det av till Peyriac för att verkligen börja att restaurera husets innandöme. Nu är det dags att göra verklighet av att detta skall bli lite av ett testlaboratorium för hållbara tekniker och lösningar.

Peyriac signeEfter att har arbetat sedan 90-talet med ekologiska- och sociala hållbarhetsfrågor inom näringslivet är det med tillfredsställelse jag börjar denna resa. Jag har förmånen att kunna vara hur jobbig som helst med att hitta rätt lösningar, det ”drabbar” bara mig och min hustru och de få gånger det verkligen är dyrare, vår ekonomi.

Kommer vi att lyckas då? Ja en sak är säker inte kommer det att bli en fullt hållbar byggnation ty dit har samhället som helhet långt att gå. Men vi kommer naturligtvis att undvika all de enkla fällorna som PVC, ovanliga metaller och persistenta kemikalier och dessutom köpa så lokalt och juste producerat vi kan.

Vi baserar hela processen på den vetenskapligt robusta definitionen av hållbarhet som Det Naturliga Steget (in English, en Francais) forskat fram och som idag är ledstjärna för otaliga företag, organisationer och städer världen över.

Rent praktiskt kommer vi såväl för restaureringsprocessen som senare vid uthyrningsverksamheten att använda oss av miljö- och hållbarhetsmärkningar som Svanen, EU Blomman och Green Globe som inspiration med en fast avsikt att framöver kunna märka oss med någon av dessa.

Hittills har vi i samband med takrenoveringen självklart valt bort impregnerat virke och istället använt oss av lokal Douglasgran som dessutom är termitsäker. Vi har inlett diskussionen med vår elektriker kring att finna PVC-fri kabel som faktiskt till och med tillverkas i Frankrike. Och självklart har vi beslutat oss för att renovera alla murade väggar med klassiskt kalkbruk och ta bort det cementbruk som letat sig in huset de senare århundradena.

Jag har ju i en tidigare episod berättat om äventyret med att återvinna den asbest som fanns i huset och det är väl ett väldigt tydlig exempel på hur komplicerat det blir när man inte tänker efter före. Vi kan försvara oss med att då på 40-talet ”visste vi inte” men det håller förvisso inte idag. Vi vet vad vi inte skall släppa ut i systemet och speciellt när vi bygger så är det viktigt att göra rätt ty det vi gör blir kvar i kanske flera hundra år.

När man har fördelen att få arbeta med ett medeltida hus blir det alldeles speciellt uppenbart att man bara är satt att förvalta det en kort tid av dess levnad och då känns det extra viktigt att förändra och förbättra i harmoni med dess själ.

6 reaktioner på ”Att renovera för framtiden

 1. I agree with your priniciples . We have tried to do the same with our restoration, using eco-friendly materials where we can.

  It is not always easy to source these materials in our part of France; we too have used new wood where we cannot get the right quantity or size in reclaimed wood;

  One of our best materials, which we have used for the new floor in the kitchen/diner and for wall panelling is Gascon maritime-pine; and we are very happy with the quality.

  However, we could not find suitable insulation in France, so we brought rolls of carbon zero insulation, made from recycled bottles, from the UK.
  This is both a recycled product and carbon neutral and also fire proof!! VERY important when you are using it behind wood!

  Gilla

 2. Yes, I am for sure looking forward to put sustainable demands on all my new french suppliers and friends. We may be a bit ahead in the Nordics, Germany and the UK, but so many encouraging things are happening in France (and across the globe) that I am tempted to believe that we are in a shift of paradigm now! .

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Arbetsdag 2 med golvläggning på egen hand! | husifrankrike

 4. Pingback: Arton månader in i projektet känns det som vi kommit långt… | husifrankrike

 5. Pingback: Dags att börja planera husets alla rum | husifrankrike

 6. Pingback: Hur hittar man de mest hållbara lösningarna för varje del i renoveringen? | husifrankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s