Dag 4 – ett avtäckt Andreaskors och 500 kg ”gravats”

Idag har vi pickerat väggarna, alltså hackat bort gipsskiktet och putsskicket för att få fram de stenmurade vägarna samt korsvirkeskonstruktionen i salen.

Hustrun tog sig an salsväggen med kraft och efter fem timmars intensivt knackande var det imponerande Andreaskorset*) frilagt precis som de murade fyllningarna mellan bjälkarna i korsvirkeskonstruktionen.

2016-06-04 13.52.16Själv tog jag mig an tre av köksväggarna som förvisso inte avslöjade lika vackra konstruktioner. Merparten av det frilagda var cementerad vägg som troligen tillkommit vid en restauration under 1900-talet med också ett antal stråk med riktig fin stenmur uppenbarade sig och alla tre väggarna är ju innerst inne från 1500-talet eller ännu äldre. Så fort man stöter på cement blir det lite av en besvikelse för en medeltidsrestaurerare då cement till skillnad från kalkbruk ofta ger upphov till fuktproblem och dessutom är i princip omöjligt att knacka bort för hand. Men å andra sidan kan det utgöra en stabil bas att putsa över så är det bara rätt form på väggen så kan det fungera.

2016-06-04 13.50.07Fyra rundor till la Déchetterie idag med totalt säkert mer än 500 kg gravats, det blir stora mängder och många kilo när man knackar ner ytskikt.

Dagen avrundades med bastu, bad och vattenmassage av sönderslitna pickeringsarmar, på vår excellenta badanläggning, Bains de Minerve i Peyriac-Minervois.

Därefter var det dags att tillaga Coquis St Jacques med baconstrimlor och vitlök till middag. Dessa är ju för övrigt symbolen och vägledningen för alla pilgrimer på väg till Santiago de Compostela för att hedra just aposteln Jakob, St. Jacques eller Santiago, som ligger begravd där.

*) Andreaskorset bär sitt namn efter aposteln Andreas som lär ha korsfästs på ett sådant kors dessutom är det extra symbolfyllt då det utgör första bokstaven i Jesus namn på grekiska (Χριστός, Christos).

2 reaktioner på ”Dag 4 – ett avtäckt Andreaskors och 500 kg ”gravats”

  1. Pingback: De som var här före oss! | hus i frankrike

  2. Pingback: Väggarna i kammaren växer fram | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s