Dag 5 – Söndagen, återigen en ”vilodag”

Efter frukost på terrassen var det dags för en tour runt Aude med loppmarknad i Azille, medeltidshantverk på klostret Abbaye de Fontefroid och till sist en spännande utställning om målade medeltidstak i Lagrasse.

Azille är en söt liten grannby till Peyriac-Minervois där huvudgatan med jämna mellanrum fylls av en några hundra meter lång vide-grenier med ett varierande och spännande utbud. Loppistraditionen är lång och väl inarbetad i Frankrike och utbudet ofta av god kvalitet till bra priser. Självklart finns här också rena skräpmarknader men det får man överse med och glädjas när man hittar de rätta. Dagens fynd blev fem stora kaffekoppar med fat och gräddkanna i gott skick och av samma servis som tallrikarna vi köpte förra gången, en servis som heter Violette och verkar vara stapelvara från 50- eller 60-talet. Blomman viol som har figurerat redan i den grekiska mytologin är också ett vanligt franskt flicknamn sedan medeltiden.

2016-06-05 11.58.11Abbaye de Fontefroid är ett stort klassiskt Cistercienserkloster som köptes och renoverades kärleksfullt i början av förra seklet av Gustave Fayet som var vän med Gaugin och många andra kända franska konstnärer. Detta har resulterat i att klostret idag inte bara har en fantastisk trädgård med ett omfattande Rosarium utan också ett brett kulturutbud med konserter och konstutställningar utöver sin självklara och fascinerande 1000-åriga historia som kloster.

2016-06-05 11.58.43Denna helg var det uppvisning av falkenerare och medeltida hantverk. Att se jaktfalkarna fånga byte i luften (köttbitar som falkeneraren kastade upp) var fascinerande och har inte min franska spelat mig ett spratt berättade chefsfalkeneraren att de kan komma upp i hastigheter på 400 km/h när de dyker och är med det världen snabbaste djur. Hur kul dessa fåglar i fångenskap tycker att resten av livet är, kan man ju verkligen fråga sig men just när de jagar verkade de motiverade. Denna jaktform var på medeltiden och framåt, vanligt förekommande men förbehållen adeln eftersom falkarna flög så högt och med det kom så nära Gud och då kunde ju inte vanligt folk få ägna sig åt detta.

Hantverkstälten gav lite prov på medeltida matlagning, ullspinning, kalligrafi, svarvning och färgning. En trevlig tillställning men aningen förvånande att ett flertal stånd tog paus för siesta och lunch mitt i det hela, när det var över 1000 besökare där och det hela var öppet i några timmar bara!

Raskt vidare till Lagrasse. En större by som utsetts till en av Frankrikes vackraste, vid flera tillfällen. Lagrasse delas mitt itu av floden l’Orbieu och ligger vid foten av Pyrenéerna. I anslutning till deras turistinformation har man sedan ett drygt år en permanent utställning om medeltida målade tak i regionen. Detta var ju mumma för oss som är lyckliga ägare till två tidstypiska medeltida bjälklagstak som vi just frilagt. I nedan kabaré av bilder ser ni lite av all den inspiration som välde över oss och som vi nu bearbetar för att komma fram till hur våra tak skall målas. Till detta skall man lägga att i juli kommer medeltidsarkeologerna och tittar närmare på våra tak för att säkra spår av äldre befintliga målningar och åldersbestämma dessa närmare.

2016-06-05 15.18.342016-06-05 15.18.242016-06-05 15.18.112016-06-05 15.04.132016-06-05 15.16.13Väl hemma i Peyriac-Minervois var vi bjudna på ett glas till våra australiensiska grannar på Rue de la ville på med en ömsesidig husvisning. En kväll som visade sig bli hur trevlig som helst och gav ”ett glas” en ny innebörd ty vi fick tilltugg, tårta och lokalt mousserande också!

Dessutom gav kvällen oss ytterligare en ny vän och granne, en engelsman som bott i byn i 15 år och också var gäst denna underbara kväll. Det hela slutade med bisamråttespotting (utter spotting) vid floden l’Argent Doubble!

2016-06-05 21.31.27Sedan några veckor har det nämligen ryktats att det bor uttrar i vår flod och att de kommer fram vi 9-tiden så på slaget 9.00 stod vi där hela gänget, australiensare, en britt, en finne och en svensk och väntade! Och bara efter någon minut kom en söt liten varelse simmande som de kallade ”otter” både på både brittisk och australisk engelska medan hustrun hävdade att det år en bisamråtta. Jag skall fråga min gode väns dotter som doktorerar på iller i veckan, vad det egentligen är.

Jag vet ej om det är omgivningen eller vädret eller vad det är, men vi konstaterade alla att kvällar som denna när man träffar likasinnade med liknande justa värderingar och liknande intressen men från olika platser på vår glob blir man aningen positivare och får känslan att vi kan få en fin framtid på den här planeten.

4 reaktioner på ”Dag 5 – Söndagen, återigen en ”vilodag”

  1. Pingback: Can you stucco stencil it? Yes you can! | Blog-sur-Aude

  2. Pingback: Salen på våning 1 – då och nu | husifrankrike

  3. Pingback: Salen nu (nästan) beboelig. | husifrankrike

  4. Pingback: Finsnickeri är inte helt enkelt | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s