På jakt efter en stenhuggare

Parallellt med att jag den närmaste månaden skall planera bottenvåningens nästa steg med att göra klart köksväggar, och badrummets sista underarbete för tadelakten samt förbereda för golv och börja byggandet av några nya väggpartier kan jag inte låta bli att ägna en tanke åt vårt medeltida fönster en trappa upp.

medeltida fössster audeDet idag sedan länge igenmurade fönstret (Frankrike hade skatt beräknad på fönsteryta)

Jag skall när jag kommer ner i mars försöka leta upp en tailleur de pierre (stenhuggare) som kan hjälpa oss att tillverka en ”traverse en pierre” (alltså en tvärpost i sten).

Tailleur de pierre är ett uråldrigt yrke och var en av specialiteterna som de praktiska frimurarna ägnade sig åt på medeltiden.

Vårt fönster är ett ett så kallat ”demi-croisée” vilket kommer från att ett dubbelfönster kallas ”croisée” eftersom som tvärpost och mittpost tillsammans ser ut som ett latinskt kors (krucifix) och ett halvt sådant blir då logiskt et demi-croisée. Den som vill läsa mer om medeltida fönsterterminologi och teknik kan göra det här!

Vi saknar alltså den delen som på franska heter ”traverse” (tvärpost) men det finns tydliga anvisningar om var den suttit. Nu skall vi hitta någon som kan göra en ny.

Fenetere medieval mock upEn ihopfuskad bild som förmedlar lite av känslan vi vill uppnå!

När vi besökte Påveplatset i Avignon i somras hittade vi en snarlik konstruktion med sittplats för att sitta och sy precis som vid vårt fönster även om bänken hos oss är betydligt mindre.

nisch 3 avignon

Vi avrundar med en bild från utsidan på vårt än så länge igenmurade fönster!

kablar kablar kablar

5 reaktioner på ”På jakt efter en stenhuggare

  1. Pingback: Mureri och Nostradamus | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s