Snart får vår region ett nytt namn.

Vår region Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées uppstod när Frankrike 2014 beslutade sig att gå från 22 till 13 regioner och Languedoc-Roussillon och Midi-Pyrénées blev ett.
Historiskt var Frankrike indelat i provinser men dessa ersattes året efter revolutionen av departement som idag är 101 st. till antalet och är en lokal förvaltningsindelning (vårt heter Aude och har nummer 11).

France_assembly_vote.svg

1982 kom så en lag om regionindelning där ytterligare en nivå mellan departement och staten lades till (i många fall hade regionerna liknande geografisk teckning som de gamla provinserna). Dessa styrs av ett folkvalt ”conseil régional” under ledning av en President. Inom regionen hanteras infrastruktur, jordbruksfrågor, turism, utbildning och forskning samt åtgärder för att stimulera ekonomisk tillväxt. Nyvald president för vår region (grönmarkerad på kartan) med det långa namnet är Toulousefödda Carole Delga (PS, Parti Socialist).

delga

Ett demokratiskt instrument som står till regionernas förfogande är folkomröstningen, något man kommer att använda sig av för att hitta det rätta namnet på den nya stora regionen, innan juli i år. Just nu pågår förslagsställandet och även här kan alla medborgare deltaga.

De namn som det spekuleras kring mest verkar vara ”Languedoc Pyrénées”, ”Occitanie”och Le Sud eller ”Sud de France”. Flera av dessa och övriga nedan listade från en tidningsenkät, har dock sina problem med minoriteter som kan känna sig uteslutna och andra historiska komplikationer.

Grand Sud
Languedoc
Languedoc Pyrénées
Languedoc Roussillon-Midi-Pyrénées
Occitanie
Occitanie Catalogne
Occitanie Pays Catalan
Midi
Midi Languedoc
Midi Roussillon
Pays d’Oc
Pyrénées Méditerranée
Sud de France

Men vad är då kantoner och agglo?

En agglomeration är en sammanslutning av kommuner runt en huvudort, i vårt fall Carcassonne och 73 kommuner till i närområdet och det finns totalt 174 sådana strukturer i Frankrike. Dessa kan till exempel samordna frågor som vatten och avlopp och med fokus på utveckling av lokalsamhället.

En kanton var ytterligare en indelning som stammar från revolutionen och omfattade ofta runt 20 talet kommuner med ansvaret för gendarmeri, skattväsende och fredsdomare, bland annat. Detta system verkar vara under avveckling och antalet kantoner har halverats. Peyriac var tidigare Cantonhuvudstad men ingår nu in kantonen Le Haut-Minervois tillsammans med 22 grannkommuner.

blasson.jpg

Languedoc-Roussilons vapen

Wikipedia kan man läsa om hur det hela egentligen hänger ihop och lätt är det inte! Dessutom tillkommer ju samma system att omfatta Frankrikes besittningar andra delar av världen.

4 reaktioner på ”Snart får vår region ett nytt namn.

  1. Pingback: Kommer Champagnen egentligen kanske från våra trakter? | husifrankrike

  2. Pingback: På jakt efter reservdelar – för nu börjar vi bygga! | husifrankrike

  3. Pingback: Lite mer läsning i väntan på min nästa tur till Frankrike. | hus i frankrike

  4. Pingback: Vinet är och har länge varit vår bys hjärtefråga | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s